4 grunde til, at den etablerede modeindustri er giftig

Jeg kan ikke tælle, hvor mange gange jeg er gået ind i en butik med den hensigt at købe nyt tøj for at få mig til at føle mig godt tilpas, kun for at få det stik modsatte til at ske for mig. Jeg bryder næsten ud i panik, sved lige nu, skriver dette, tænker tilbage på lyse spejle, viser min krop fra alle (ikke flatterende) vinkler, pulserende musik og travle butiksassistenter med nyplejede negle, der løber rundt i butikken.

Skuffelsen. Rædselen. Følelsen af ​​at være forkert, grim, uønsket.

Hvorfor sker dette? Nå, der er ikke noget entydigt svar på dette, men jeg vil gøre mit bedste for at forklare alt, hvad der er galt med, hvordan modeindustrien fungerer i øjeblikket, efter min mening selvfølgelig.

1. Modeindustrien sælger os ting, vi ikke har brug for

Nu og da har folk brug for nyt tøj. Siden vi som mennesker smed pelsen tilbage i Afrika for nogle hundrede tusinde år siden, har folk haft et behov for at bære tøj for at beskytte mod naturens elementer. For at holde os varme under snestorme og for at beskytte os mod en nådesløs sol i ørkenen. Tøj har bestemt et formål!

Men på et tidspunkt begyndte tøj ikke kun at have en materiel funktion, men også at vise vores status i samfundet i forhold til hinanden. De dyreste klæder og farver blev lavet om til tøj til samfundets elitemedlemmer, sådan at alle andre kunne se, hvor fantastiske de var.

Efter den industrielle revolution, og især efter Anden Verdenskrig, blev det meget billigere at fremstille tøj i industriel skala. Samfundet som helhed blev rigere, social mobilitet blev en ting, og processen med at sy tøj, som før var en besværlig opgave i husholdningen, blev eksporteret til fabrikker med kapacitet til masseproduktion. Prisen på tøj faldt dramatisk, hvilket betød, at folk havde råd til at eje flere stykker tøj.

For at holde denne forretningsmodel i live var modevirksomheder dog nødt til at blive ved med at overbevise folk om, at de var nødt til at købe nyt tøj hele tiden. Den nemmeste måde at gøre dette på er at forgribe sig på folks forfængelighed og usikkerhed og udnytte den ældgamle kendsgerning, at ikke kun tøj har en bestemt funktion, tøj er også et medie, der kommunikerer ens status i samfundet. Så i det væsentlige, hvis du vil have andre til at synes, du er sej, kan du simpelthen købe dig frem til godkendelse. Men dette efterlader det åbne spørgsmål. Hvordan definerer vi, hvad der er cool og moderigtigt?

Det er her, jeg må give de store, eksklusive, luksusmodevirksomheder noget kredit, fordi de er absolutte mestre i, hvad de laver. De øger prisen på deres tøj, hvilket gør det mindre overkommeligt for masserne, men endnu mere ønskværdigt, fordi det er eksklusivt. Bæreren af ​​dette eksklusive smykke er så sejere end dig, fordi du ikke ejer det samme, så hvis du vil være cool som dem, skal du også købe dette stykke! Hvad sker der så? Pludselig begynder for mange andre mennesker at bære det seje element, hvilket fortynder dets eksklusivitet, hvilket gør det ikke så cool længere. Nu er dette modebranchemodellens sande geni. For i præcis det øjeblik, hvor varen fra den tidligere kollektion ikke længere anses for at være eksklusiv eller ønskværdig nok længere, skubber modevirksomhederne en ny kollektion ud, genstarter denne proces og opfordrer folk til at købe nye ting igen, selvom tøjet fra den tidligere kollektion er næsten ikke blevet brugt.

Så hvis du nogle gange føler, at dit tøj er for gammelt eller for umoderne, er det sandsynligvis fordi det er lykkedes modeindustrien at overbevise dig om denne falske sandhed.

2. Modeindustrien ønsker, at du føler dig utilstrækkelig på ethvert tidspunkt

Nu forklarede jeg i ovenstående afsnit, hvordan modeindustriens forretningsmodel fungerer i korte vendinger, men der er faktisk en anden, mere subtil strategi, som de fleste modevirksomheder bruger for at sælge os nyt tøj.

Det er min overbevisning, at de fleste modevirksomheder bevidst ønsker, at vi skal have det dårligt med os selv. Hvorfor? Nå, for at sælge os en kur mod denne følelse af utilstrækkelighed, som de har skabt. Ved at klæde (for det meste) unge, høje, symmetrisk udseende modeller i deres tøj og derefter sprøjte hver tomme side i ethvert dameblad med smukke billeder, skaber de illusionen om, at hvis du ikke ser sådan ud eller ejer disse genstande, lever du på en eller anden måde en gennemsnitligt og meget uønsket liv.

Det fungerer sådan her. I en hypotetisk verden, forestil dig, at jeg går til et rutinetjek på mit lægekontor. Der er absolut intet medicinsk galt med mig, men alligevel overbeviser lægen mig om, at det er det (fordi hun bliver betalt af et medicinalfirma for at skubbe noget ny medicin ud, de har opfundet til en ny sygdom, der ikke rigtig eksisterer). Dette er en genial strategi, for hvis jeg kan være overbevist om, at der er noget galt med mig, så kan jeg være overbevist om, at jeg skal købe en kur.

Du ser ikke godt nok ud, fancy nok, frisk nok? Vil du have samme niveau af beundring som vores smukke model her? - så køb vores nye serie af tøj, der får dig til at skinne som en stjerne (dog kun i én sæson).

3. Modeindustrien designer kun tøj til én bestemt kropstype

Tilbage til de skinnende spejle, den pulserende musik og de travle butiksassistenter. Hvorfor ser jeg mig i spejlet og føler, at der er noget galt med mig? Jeg har prøvet tøjet i forskellige størrelser, men i enhver given størrelse er noget stadig væk. Enten sidder jeansene omkring mine hofter/lår, men er for løse omkring taljen, eller også passer de til taljen, men ikke til hofterne. Lyder det bekendt? Så har du ligesom jeg en ikke-standard kropstype.

De fleste modevirksomheder bruger en standard kropstype, den "ideelle", til at designe tøj til. Det betyder blot, at virksomhederne beslutter sig for et sæt regler for, hvordan de forestiller sig, at deres forbruger ser ud i en given størrelse. Kroppens mål, typisk bryst, talje og hofter vokser med samme hastighed proportionalt med hinanden for større størrelser, eller krymper i samme relative hastighed for mindre størrelser. Hvad dette betyder er, at kropstypen, typisk den "ideelle" kropstype, stort set er den samme for enhver størrelse.

Men virkeligheden er, at mange kvinder ikke har en "ideel" kropstype, så det tøj, de prøver på, har ikke altid en god pasform, som ikke kan fikses ved at ændre størrelsen alene. For i eksemplet med jeans - hvis jeg vælger jeans alene ud fra mit hoftemål, passer de som regel ikke rundt om taljen, fordi det relative forhold mellem mit talje og hoftemål er forholdsmæssigt større end den "ideelle" krop. type.

Jeg kan ikke fortælle jer, hvor mange gange jeg er kommet hjem med nyt tøj i en taske, der ikke passede godt, kun for at håbe, at de en dag på magisk vis ville gøre det, for min krop ville ændre sig. Men det er, ikke overraskende, aldrig sket.

4. Modeindustrien har en enorm negativ miljøpåvirkning

Okay, denne fjerde og sidste grund er nok den vigtigste grund til, at jeg synes, det er på tide, at vi som forbrugere ændrer vores forhold til tøj. Fordi det er rigtig dårligt for miljøet at producere tøj.

Mange rapporter, for eksempel denne fra Europa-Parlamentet, siger, at tøj anslås at stå for 10 % af de årlige globale kulstofemissioner. Men jeg læste også andre rapporter, der siger, at ingen faktisk ved, hvad den sande effekt er - den kan være endnu højere! For mig er det faktisk det største problem med modeindustrien. Det er umuligt at vide nøjagtigt, hvad den sande pris for tøj er. Og med omkostninger refererer jeg ikke til detailprisen, men til de skjulte omkostninger ved tøj, der svarer til mængden af ​​ressourcer, der er brugt til at producere dem (råmaterialer, vand, kemikalier, udnyttelse af arbejdskraft, transport, forurening osv.)

Efter min mening kan man ikke engang stole på de "bæredygtige" modemærker eller mærker, der laver "bæredygtige" kollektioner. Ordet "bæredygtig" er så fortyndet, at det praktisk talt kan betyde alt. Jeg ville også være træt af at sige, at det overhovedet er muligt at mærke et menneskeskabt produkt bæredygtigt, fordi der altid vil være en omkostning forbundet med at producere noget, der ikke allerede eksisterede.

Det var en sand øjenåbner for mig første gang, jeg hørte nogen sige, at det mest bæredygtige stykke tøj, du kan bære... er det, du allerede ejer. Ikke økologisk bomuld, ikke lokalt syet, ikke fairtrade produceret, ikke tencel, hør eller genanvendt polyester. Bare almindeligt gammelt tøj. Hah! Jeg havde ikke set det komme.

Nu tror du måske, at jeg vil postulere, at det at lave dit eget tøj er den eneste måde at få en bæredygtig garderobe på. Nå, det er fristende, da jeg lever af at sælge symønstre til dametøj. Men jeg vil ikke sige det – simpelthen fordi jeg ikke ved om det er bedre eller ej. Det kan være, fordi når du laver dit eget tøj, har du fuld kontrol over produktionsprocessen, fra valg af materialer til at anvende din egen arbejdskraft i syprocessen. Men de fleste stoffer, du kan købe i en stofbutik, er ikke så forskellige fra de stoffer, som modebranchen bruger, hvilket betyder, at de er lige så forurenende osv. Men du kan træffe et bevidst valg ved at købe god kvalitet fra begyndelsen, behandle dit me-made tøj godt og få dem til at holde længere.

Hvad jeg dog vil sige er, at det at sy mit eget tøj har fået mig til at sætte mere pris på både min krop og mit tøj. Syning er langsomt og besværligt, men det betaler sig i sidste ende. Det er den bedste følelse at have noget på, du har lavet, som passer dig godt, som du er stolt af, og at få folk til at sige "åh, jeg elsker din kjole - hvor har du købt den?", og så siger du "jeg har lavet den". Mig selv!". At se overraskelsen og forbløffelsen i folks ansigter.

Der er ikke noget bedre.

Hvis du nåede det til ende - tillykke! Lad mig vide hvad du tænker. Er jeg for hård, eller har jeg udeladt noget? Kommenter venligst nedenfor.

Efterlad en kommentar